Ce urmărește un investitor înainte de achiziția unei locuințe?

La ce fel de apartamente se uită cei mai experimentați investitori? Desigur că răspunsul depinde de preferințele fiecăruia dintre ei, însă având în vedere datele din piața imobiliară din ultimii ani, se pot observa anumite tendințe. Haideți să descoperim împreună ce urmărește un investitor înainte de achiziția unei locuințe? 

  1. Înainte de toate, un investitor alege cu grijă momentul achiziției

Momentul potrivit pentru o investiție nu se alege doar pe baza intuiției, ci pe baza datelor din piață. Investitorii știu asta.

Care e contextul de piață? Care este randamentul? Câți metri pătrați locuibili sunt pe piața locală, care este numărul de unități noi locative la mia de locuitori, care este raportul salariu – preț apartament (cu câte salarii medii cumperi un apartament?) sunt doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să și le adreseze un investitor înainte de achiziție.  

  1. Un investitor alege o zonă cu numeroase facilități 

Principalul reper într-un oraș mare, precum Bucureștiul este distanță foarte mică de un mijloc de transport în comun (metrou, tramvai). Pentru acest gen de apartamente va exista întotdeauna o cerere foarte mare. 

Un alt criteriu important este accesul rapid către zona de centru sau un alt punct de interes important, de exemplu o zonă de birouri, restaurante, spitale, parcuri sau zone de relaxare. Descoperă ansamblurile rezidentiale din portofoliul nostru și alege zona care ți se potrivește. 

  1. Etajul – un detaliu major

De asemenea, investitorii sunt interesați preponderent de primele 5 etaje în cazul blocuri cu 9-10 etaje, excluzând din start apartamentele situate la parter sau ultimul etaj.  

Apartamentele situate la ultimul etaj sunt de multe ori recunoscute pentru probleme pe care le pot întâmpină– cum ar fi cele de la nivelul izolației sau că ploile abundente pot cauza diferite infiltrații, iar vara temperaturile extreme pot crea un disconfort foarte mare. Totuși, în cazul construcțiilor noi, unii cumpărători preferă apartamentele de tip penthouse de la ultimele etaje. Totodată, în topul preferințelor investitorilor se află apartamentele noi situate la parter care au terase și grădini. 

  1. Un investitor caută apartamentele cu cel mai mare randament

Deși este recomandat să deții apartamente de toate tipurile în portofoliu, e binecunoscut faptul că garsonierele sau 2 camere au cel mai mare randament (raportat la prețul de achiziție și potențiala chirie).  Apartamentele cu 3 camere se închiriază mai greu și diferența de o cameră nu înseamnă neapărat o suprafață proporțional mai mare.  

  1. Un investitor vede potențialul unei proprietăți 

Unii investitori caută cu precădere apartamente renovabile, deoarece sunt mai rentabile și au o marjă de negociere mai mare, iar renovările se pot face ușor. Sau caută apartamente semi-finisate cărora le pot îmbunătăți starea și crește valoarea rapid și ieftin.

Voi, că investitori, ce criterii urmăriți la achiziția unei locuințe? 

Vezi alte articole